76119800
Vi er her for deg, man-fre 08:30 - 16:30.
Alle grønnsaker er sunne, men noen inneholder mer næringsstoffer enn andre. Her er fem av de sunneste grønnsaker du kan velge i høst.
Brokkoli - rik på vitaminer
Denne grønne buketten er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Brokkoli er rik på vitamin A, C, K, E og folinsyre. I tillegg er det en god kilde til mineralene jern, kalsium og kalium.
Brokkoli er kjempegodt i wok, salater, paier, suppe eller som tilbehør til middagen.
Grønnkål – kostfiber, vitaminer og mineralerDenne bladgrønnsaken lever opp til supergrønnsaksmerkelappen! Den inneholder store mengder kostfiber, kalsium, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin E, vitamin B6, B-vitaminet folat og vitamin C.
Grønnkålen kan gjerne smørdampes på samme måte som brokkoli. Den smaker også godt i salater, suppe, coleslaw, i pesto, i smoothie eller du kan lage grønnkålchips.
Løk – rik på flavonoiderLøk smaker ikke bare godt og passer fortreffelig i en rekke retter, den er også full av supersunne flavonoider.
Gul løk er den mest vanlige på det norske markedet. Rå passer den godt opphakket på pølser og hamburger, i salater, i salsa eller i smørbrød. Den er også god som ingrediens i en rekke middagsretter og kan kokes, dampes, grilles eller stekes.
Tomaten – rik på lykopenDe fleste av oss er glade i tomater. Denne grønnsaken er en av de beste kildene til karotenoidet lykopen (som også gir tomaten den røde fargen). Det høye innholdet gjelder også i flådde tomater og puré!
Tomat har også store mengder av betakaroten, samt vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og vitamin C som bidrar til immunforsvarets normale funksjon.
Det finnes mange ulike typer tomater. Dette er en grønnsak som passer like godt som snacks, på brødskiven eller i salater, som på pizza, i sauser eller i tacoen.
Gulrøtter – rike på betakarotenGulrøtter er svært rike på fiber og vitaminer og da særlig betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud, normalt syn og et normalt immunsystem. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber. som er gunstig for fordøyelsen.
Rå gulrot kan brukes som et mellommåltid, og passer godt i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til fisk og andre middagsretter. Den kan også kokes, bakes, brukes i supper, gryter, stuinger, rotmos eller i wok. Dessuten er den deilig i pickles og i kaker.
Kilde: forskning.no, nhi.no, frukt.no
Vitamin D kan vi risikere å få for lite av, spesielt her Norden hvor vi ikke får så mye sollys en stor del av året. Vitamin D dannes naturlig i huden når den eksponeres for sollys. Vitamin D tar vare på immunforsvaret, skjelettet, tennene og musklene.
Multivitaminer gir kroppen påfyll av vitaminer og mineraler som støtter flere av kroppens funksjoner. Multivitamin er en kombinasjon av B-vitaminer, vitamin C og D, samt krom, sink, selen, kobber og jod.
I Helsedirektoratets 'Nøkkelråd for et sunt kosthold' står det at man burde spise 5 porsjoner av frukt, bær og grønnsaker daglig. Men hva mener de egentlig med ‘5 om dagen’? Kan man spise 5 epler og slå seg til ro med at man da har dekket kroppens behov for frukt og grønt?
Les mer
Det florerer av velmenende råd i media om hvordan du kan leve sunt eller gå ned i vekt. Noen sverger til lavkarbo, andre til 5:2 dietten mens andre igjen hevder at sunt folkevett og norsk bondekost er veien å gå. Det er ikke alltid så lett å vite hvem man skal tro på!
Fet fisk med omega 3, masse vitaminrik frukt og grønnsaker og grove, fiberrike kornprodukter er blant matvarene du bør spise i et hjertevennlig kosthold.
Stadig flere av oss spiser kosttilskudd, og salget av vitaminer, mineraler, antioksidanter og omega-3 bare øker for hvert år som går. Men hvordan virker de? Og hva bør du passe på når du velger kosttilskudd?
Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.
Hvis du har en rabattkode, skriv den inn i feltet.
Ugyldig rabattkode