VNP_Brain-collage_red_1140x600.jpg

Slik tar du vare på hjernen hele livet

Hjernen er det viktigste organet i kroppen, som det er viktig å ta godt vare på etterhvert som man blir eldre, for å unngå reduksjon av viktige funksjoner og evner.


Riktig og viktig ernæring for en frisk hjerne

Hjernen består av omtrent 60% fett, og er avhengig av tilførsel av sunne fettsyrer for å fungere optimalt. Viktigst av alt er tilførsel av den langkjedete omega-3 fettsyren DHA som vi ikke kan produsere selv i kroppen, men må få i oss via mat eller kosttilskudd.

Det er gjort mange tusen studier som viser effekten av omega-3 på kroppen, og ikke minst hjernen, gjennom hele livet. Om du søker på ordene «omega-3» og «hjerne» på nettet så vil du bli overveldet av mengden artikler om emnet. Så vi skal ikke gå dypere inn i emnet, men bare understreke at tilførsel av omega-3 fettsyrer er viktig for å opprettholde en frisk hjerne gjennom hele livet!

Supernæring for hjernen:
• Fet fisk, som laks og sardiner – rik på omega-3 fettsyrer
• Blåbær – rik på antioksidanter
• Valnøtter – rik på omega-3 fettsyrer
• Grønne grønsaker som spinat og grønnkål – rik på vitamin K og E
• Mørk sjokolade – rik på antioksidanter
• Egg – rik på aminosyrer
• Kaffe og grønn te – rik på antioksidanter


Øvelser for en frisk hjerne

Mens vi tidligere husket ting som telefonnummer, fødselsdager og adresser, og orienterte oss uten GPS, så har nå telefonen tatt over mange av disse funksjonene. Praktisk, men også litt sløvende for hjernen. I tillegg til å fôre hjernen med riktige næringsstoffer så bør man også sørge for å trene den regelmessig. Det skal svært lite trening til for å oppnå gode og varige resultater. Her er fem enkle ting du kan gjøre i hverdagen for å opprettholde en frisk hjerne.

1. Fysisk aktivitet
All fysisk aktivitet er med på å aktivere hjernen. Bare å gå en tur, gjerne ulike ruter, er bra både for orienteringsevnen og oksygentilførselen til hjernen. Å bryte rutiner er også bra, som for eksempel å gå av bussen et stopp eller to før du er hjemme. Overrask deg selv ved å gjøre noe du vanligvis ikke gjør.

2. Kryssord eller sudoku
Slike lett tilgjengelige øvelser kan gjøres over alt og når som helst – og er super bra for å holde hjernen i form. Utfordre deg gjerne til å øke nivået noen ganger, om enn bare for å bryte rutiner.

3. Lær noe nytt
Å utfordre komfortsonen innimellom er med på å styrke hjernen vår. Etterhvert som man blir eldre er det lett å havne i innøvde rutiner i hverdagen. Det å lære noe nytt, som et språk eller et instrument, er supergod trening for hjernen. Hva med å forsøke en ny oppskrift i dag? Du finner flere spennende oppskrifter her.

4. Les og bli vis
Lesing er en enkel, billig og lett tilgjengelig måte å holde hjernen i form på. Enten du leser for å lære noe, eller for underholdningens skyld, så holder det hjernen i form.

5. Kortspill eller puslespill
Mens kortspill er både sosialt og moro, så er puslespill en hyggelig og utviklende syssel du kan gjøre i fred og ro. Begge deler er bra for å holde hjernen i aktivitet.

Uansett hvilke øvelser du gjør så er mentalt stimulerende aktiviteter med på å berike livet og holde hjernen frisk. Og om du har lest så langt så har du allerede gjort noe bra for hjernen din i dag 😊

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.