blogg_strenghten_immune_1140x600.jpg

Styrk immunforsvaret ditt

I løpet av de siste årene har vi innsett nødvendigheten av å vaske hendene og lært oss å hoste riktig. God håndhygiene er nøkkelen når du bekjemper influensa og forkjølelse, men visste du at et godt kosthold og sunn livsstil også er av stor betydning for immunforsvaret?

Styrk immunforsvaret: tren nok, sov godt og spis et variert kosthold


Tren - riktig! Regelmessig trening bidrar til å opprettholde god helse og støtter immunforsvaret på samme tid. Trening er også med på å senke stressnivået, og påvirker dermed også søvn og søvnkvalitet. Tilstrekkelig nattesøvn er nødvendig for hele kroppen vår, fordi kroppen restituerer seg etter dagens stress under søvn.

Å trene for hardt kan også ha motsatt effekt på kroppen vår ved å øke stressnivået. Husk også at om du er syk så må treningen reduseres eller settes på vent.

Mange snakker positivt om isbading – hvorfor ikke prøve det? Kuldeeksponering er også kjent for å påvirke motstandskraften.

Den enkleste måten å støtte kroppens forsvarssystem på er å spise et variert og sunt kosthold. Spesielt fisk, frukt, bær og fullkornsprodukter er viktige for vår motstandskraft. Grovt sett, jo mer fargerikt måltidet er, jo mer sannsynlig er det at det inneholder gode ingredienser for å bygge kroppens eget forsvarssystem.

Fisk og vitamin D

Vitamin D er sannsynligvis det viktigste vitaminet for immunforsvaret vårt. Av matvarer er det bare fisk som inneholder nok vitamin D. Vitamin D dannes også på huden vår under påvirkning av sollys, men om vinteren kan ikke de av oss som bor i Norden starte produksjonen av vitamin D på grunn av mangel på sollys og klær som dekker huden. Offisielle anbefalinger i de nordiske landene anbefaler også å ta vitamin D som kosttilskudd i vintermånedene.

Fisk er en sterkt anbefalt matvare, og ikke bare på grunn av innholdet av vitamin D. Fisk inneholder rikelig med godt protein, vitamin A og essensielle omega-3 fettsyrer som kroppen trenger for å vedlikeholde flere viktige funksjoner.

Vitamin C fra frukt og bær

C -vitamin fremmer også den normale funksjonen til immunforsvaret, og spesielt i tung trening er det viktig å få nok vitamin C. Frukt er rike på C-vitamin, fremfor alt sitrusfrukter som appelsin og grapefrukt. Bær og grønnsaker med grønne blad er også gode kilder til vitamin C. Vitamin C hjelper også med å redusere tretthet og utmattelse.

A -vitamin for øyne og immunforsvar

Vitamin A, spesielt kjent som et synsvitamin, er også viktig for immunforsvaret. Naturlige kilder til vitamin A er produkter fra dyreriket: de mest innholdsrike av dem er lever, egg og fet fisk. Vegetabilske produkter, for eksempel gulrøtter, spinat og brokkoli, inneholder betakaroten, en forløper for vitamin A. Kroppen omdanner betakaroten til vitamin A.

Sink er et viktig mineral for immunforsvaret

Sink påvirker blant annet velvære for hud, hår og negler, og det er også et viktig mineral for immunforsvaret. Gode ​​kilder til sink er frokostblandinger, kjøtt og meieriprodukter, derfor kan det for eksempel være vanskelig for noen som følger et vegansk kosthold å få i seg nok sink fra kosten.

Vesterålen's Omega-3 inneholder også vitamin D

I tillegg til omega-3-fettsyrer rike på EPA og DHA, inneholder Vesterålens Omega-3 også vitamin D, som er viktig for immunforsvar, skjelett og muskler. Fra standarddosen på to kapsler får du 5 µg vitamin D3 (100 % av inntaksreferanseverdien):

Vitamin D fremmer:

  • normal funksjon av immunsystemet
  • normal benbygning
  • normal absorpsjon av kalsium og fosfor
  • normalt nivå av kalsium i blodet
  • opprettholdelse av normal muskelaktivitet

Les mer om Vesterålens Omega-3 her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.