76119800
Vi er her for deg, man-fre 08:30 - 16:30.
De fleste av oss har fått med seg at omega-3 er sunt, men det kan være vanskelig å vite hvilke omega-3 produkt man bør velge. Vi hjelper deg å finne veien i tarejungelen!
De to omega-3 fettsyrene med best dokumentert positiv helseeffekt er de to langkjedede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Det er godt dokumentert gjennom en rekke studier at EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon, mens DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normale funksjoner.
Tips! EPA og DHA er godt for hjertet, mens DHA er godt for hjerne og syn.
En ting som er viktig å vite når man skal velge kosttilskudd er at det opereres med forskjellige måter å oppgi innholdet av omega-3 i et kosttilskudd på. Noen produsenter nøyer seg med å føre opp mengden fiskeolje, noen oppgir mengden omega-3, mens andre igjen oppgir både total mengde omega-3 og herunder innholdet av EPA og DHA.
For de fleste vil 2 gram fiskeolje høres bedre ut enn 1 gram omega-3, men det er det nødvendigvis ikke. Enkelte produkter er nemlig ikke konsentrerte nok til å dekke ditt dagsbehov for EPA og DHA, på tross av høyt innhold av «fiskeolje».
Tips! Et godt omega-3 tilskudd skal ha et høyt innhold av fettsyrene EPA og DHA. Dersom produsenten kun oppgir megde fiskeolje på forpakningen bør du sørge for å sjekke hvor mye omega-3 det utgjør, og hvor mye EPA og DHA du får per dagsdose.
På sommeren danner vi vitamin D i huden via påvirkning fra solen, men siden sol er mangelvare i nord om vinteren, trenger vi å tilføre vitaminet gjennom maten vi spiser. Vitamin D bidrar til normal funksjon av immunforsvaret og bidrar til kroppens opptak av kalsium.
Hovedkilden til vitamin D i mat er fet fisk – det samme som omega-3. Det betyr at dersom du spiser for lite fet fisk til å dekke kroppens behov for omega-3 er det også store sjanser for at du får i deg for lite vitamin D.
Tips! Velge gjerne et omega-3 produkt som inneholder vitamin D. Hovedkilden til vitamin D i mat er nemlig fet fisk – det samme som omega-3.
Både omega-3 og omega-6 er essensielle fettsyrer som må tilføres kroppen gjennom kostholdet, men det kan oppstå en ubalanse dersom vi får i oss for mye omega-6. Omega-6 «konkurrerer» nemlig med omega-3 om plass i kroppens celler.
I dag er forholdet mellom omega-6 og omega-3 i det vestlige kostholdet mellom 10:1 og 20:1. Det betyr at vi får i oss opp til 20 ganger mer omega-6 enn omega-3. Det anbefalte forholdstallet er 5:1.
Når det gjelder omega-9 så produserer kroppen din nok av denne fettsyren på egenhånd, dermed trenger du ikke noe ekstra tilskudd.
Tips! Styr unna tilskudd som inneholder omega-6 og omega-9. De fleste av oss får nok omega-6 gjennom et normalt kosthold, og kroppen kan selv produsere omega-9.
Noen kosttilskudd reklamerer med at de kun inneholder omega-3 fra vegetabilske kilder, Alfalinolensyre (ALA), og at kroppen vår selv kan omforme dette til de viktige fettsyrene EPA og DHA. Det er imidlertid viktig å vite at kroppens evne til å omdanne ALA til EPA og DHA er svært begrenset.
Det er heller ikke dokumentert de samme positive effektene av ALA som fra de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Det er derfor bedre å tilføre kroppen omega-3 direkte fra marine kilder.
Tips! Omega-3 fra planteriket (ALA) har ikke dokumentert effekt på hjerne og syn - slik den marine omega-3 fettsyren DHA har.
Kilde: European Food Safety Authority (EFSA)
Disse helsepåstander har vært vurdert av EFSA og funnet godt dokumenterte.Kommisjonen har sammenfattet dette i følgende helsepåstander:
Omega-3 (EPA og DHA) bidrar til normal funksjon av hjertet. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
Omega-3 (DHA) bidrar til normalt syn og hjernefunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.
Kun to små kapsler av Vesterålen's Omega-3 inneholder anbefalt daglig mengde av de essensielle fettsyrene EPA og DHA, som godt for hjerte, hjerne og syn*. I tillegg har vi tilsatt vitamin D som bidrar til immunforsvarets normale funksjon og vitamin E som beskytter cellene i kroppen mot oksidativt stress.
Kroppen din kan kun omdanne små mengder omega-3 til EPA og DHA, og behøver derfor tilførsel via kostholdet året rundt. Så ikke glem å spise din daglige dose av omega-3 fettsyrene EPA og DHA, også på sommeren!
Les mer
Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken og gjerne bruke fisk som pålegg. Dette tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler vi et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje
Fet fisk med omega 3, masse vitaminrik frukt og grønnsaker og grove, fiberrike kornprodukter er blant matvarene du bør spise i et hjertevennlig kosthold.
Du har kanskje hørt om Omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Men vet du hva de gjør i kroppen?
Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.
Hvis du har en rabattkode, skriv den inn i feltet.
Ugyldig rabattkode