betaglukaner_1140x600.jpg

Betaglukaner

Betaglukaner finnes i planteverdenen, alger og sopp, gjær og bakterier. Betaglukaner er en type karbohydrat, som består av glukosemolekyler med en struktur som forhindrer fordøyelsessystemet i å bryte dem ned.

Ulike typer av betaglukaner

Betaglukaner har en rolle i strukturen og strukturen til organismer i sopp- og planteriket. Betaglukaner fra forskjellige typer organismer skiller seg fra hverandre ved at de er sammensatt annerledes. Noen danner kjeder som er lineære, noen har andre strukturer, av forskjellig kompleksitet.

Betaglukan i bakegjær

Betaglukan fra bakegjær (Saccharomyces cerevisiae), beta-1,3/1,6-glukan, er et forgreningsmolekyl som er en viktig del av celleveggene i gjærceller. Lignende betaglukaner finnes i andre gjærsopper og også noen bakterier som kan være skadelige for dyr. Gjennom evolusjonen har dyrets immunsystem tilpasset seg for å oppdage molekylet og tolke det som et tegn på infeksjonsfare, til tross for at molekylet i seg selv er ufarlig. Det betyr at immunforsvarets forsvarsberedskap økes og er forberedt på å tåle angrep.

Norskt betaglukan™

Betaglukanet som finnes i bakegjæren kan isoleres fra gjærcellene gjennom ulike renseteknikker. Norske forskere ved Universitetet i Tromsø oppdaget dette først og utviklet på åttitallet såkalt «Norwegian beta-glucan» (NBG).® Dette betaglukanet ble først brukt til fiskefôr for å øke smittemotstanden i oppdrettsfiskebestander. Det begynte også å bli brukt i avl av andre typer dyr (fugler, griser), så vel som for dyr i sport (hester) og også for husdyr (hunder).
I dag brukes den raffinerte versjonen av dette beta-glukanproduktet i kosttilskudd for mennesker. Det er godkjent av European Food Safety Authority (EFSA) innenfor rammen av "Novel Food" -forordningen. I vårt Immunoplus kosttilskudd får du 255 mg beta-glukan i én kapsel.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.