vitaminC_1140x600.jpg

Vitamin C

Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C er også en antioksidant og bidrar til beskyttelse av kroppens celler.

Beskytter cellene fra oksidativt stress

Vitamin C er en antioksidant som bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress forårsaket av reaktive oksygenarter. Reaktive oksygenforbindelser er et biprodukt av for eksempel forbrenning av oksygen i kroppen. Reaktive oksygenarter, som frie radikaler, kan angripe kroppens celler, proteiner og genetisk materiale.
 
Antioksidanten vitamin C beskytter kroppene våre ved å nøytralisere reaktive oksygenarter. Vitamin C bidrar også til rekonstruksjon av vitamin Es reduserte form.

Øk opptaket av jern med vitamin C

Hvis vitamin C er tilstede i mage-tarmkanalen, kan dette omdanne jern slik at kroppen lettere kan absorbere det. Vitamin C kan også bidra til normal funksjon av immunsystemet.
 
I hard og ekstrem trening er det ekstra viktig at du får i deg nok vitamin C. Et daglig inntak av 200 mg vitamin C i tillegg til det anbefalte daglige inntaket av vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening.

Vitamin C har også flere andre viktige funksjoner:

  • Bidrar til normal psykologisk funksjon
  • Bidrar til å redusere tretthet og utmattelse
  • Bidrar til normal energigivende metabolisme
  • Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
  • Bidrar til normal kollagendannelse, noe som er viktig for normal funksjon av blodkar, bein, brusk, tannkjøtt, tenner og hud.

Vitamin C bidrar til normal dannelse av kollagen

En av de viktigste funksjonene til vitamin C er at den bidrar til normal dannelse av kollagen, en type protein som spiller en viktig rolle i dannelsen av forskjellige vev, som bein, brusk, hud, blodkar og tenner. Vitamin C-mangel kan derfor ramme mange ulike deler av kroppen.

Næringsstoffer rik på vitamin C

Mennesker, i motsetning til de fleste levende vesener, kan ikke danne vitamin C i kroppen og er derfor avhengig av å få det tilført gjennom kosten. 
 
Det anbefales at både kvinner og menn inntar 75 mg/dag. Vitamin C er spesielt viktig for kvinner for å sikre et godt opptak av jern. Røykere trenger sannsynligvis mer vitamin C fordi de bruker det raskere.
 
Vitamin C, den naturlige antioksidanten, finnes fortrinnsvis i sitrusfrukter som appelsiner, sitroner og grapefrukt. Poteter er også en viktig kilde til vitamin C, i tillegg til mange bær og friske grønnsaker. For lavt inntak av disse matvarene kan forårsake vitamin C-mangel, noe som tidligere ofte rammet sjøfolk.

Vitamin C i kroppen

I kroppen vår finnes det meste av vitamin C i musklene. Blod inneholder også mye vitamin C. Den høyeste konsentrasjonen finnes i binyrene, hjernen og øyet. Hvis du får opptil 60 mg vitamin C, resirkuleres vitamin C av nyrene og noe skilles ut i kroppen. Ved høye doser utskiller kroppen vitamin C gjennom urinen. Jo høyere dose, jo mer utskilles.

“Fem frukter og grønnsaker om dagen”

Innholdet av vitamin C i matvaren kan endres ved lagring og når maten tilberedes. Det kan derfor være godt å spise frisk frukt og grønnsaker. Et inntak under 40 mg vitamin C per dag kan forårsake mangelsymptomer, som tretthet og utmattelse. Når du ikke får nok friske grønnsaker og frukt, kan tilskudd med kosttilskudd være nødvendig. Doser som tilsvarer inntak av mye grønnsaker og frukt absorberes for det meste av kroppen.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.