vitaminA_1140x600.jpg

Vitamin A

Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet bidrar til å opprettholde synet og immunsystemets funksjon.

Fettløselig vitamin som lagres i kroppen

Det faktum at et vitamin er fettløselig betyr at det kan lagres i kroppen. Vitamin A var det første som ble oppdaget og fikk derfor betegnelsen A. Vitamin D, E og K er også fettløselige. Vitamin A lagres i leveren, i fettvev, lunger og nyrer. Hvis det oppstår mangel på et fettløselig vitamin, kan kroppen bruke sine lagrede reserver via tarmen og blodet.

Vitamin A støtter mange funksjoner.

A-vitamin hjelper blant annet kroppen med:

  • Normal jernomsetning
  • Opprettholde normale slimhinner
  • Opprettholde normal hud
  • Opprettholde normalt syn
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Prosessen med celledeling

A-vitamin i vårt kosthold:

Retinol

Vitamin A finnes blant annet i form av retinol. I denne formen finnes vitamin A i for eksempel leverpostei, eggeplomme, meieriprodukter, torskelever og tran.

Karotenoider

I rødgule og gule frukter som gulrøtter og søtpoteter finnes vitamin A i form av karotenoider. Når vi spiser mat med karotenoider, kan kroppen omdanne dette til vitamin A.

Betakaroten

Stoffet som kroppen best konverterer til vitamin A er beta-karoten, en type karotenoid. Vitamin A fra animalsk kosthold bør ikke overdoseres, vitamin A fra grønnsaker, derimot, omdanner kroppen bare når det er nødvendig til vitamin A. Det er omtrent 600 forskjellige karotenoider i naturen, hvorav ca 60 er kilder til vitamin A.

Riktig inntak gir bedre opptak

Kroppen har problemer med å absorbere vitamin A fra rå frukt og grønnsaker, når de oppvarmes eller bearbeides til oljer, øker absorpsjonen. Imidlertid kan høye temperaturer bryte ned vitamin A. Antioksidanter beskytter mot nedbrytning av vitamin A.

A-vitamin for øynene

Øyet inneholder lysfølsomme pigmenter som gjør at synet kan tilpasses lys og mørke. Vitamin A er viktig for å danne dette pigmentet.

Vitamin A for slimhinnenes funksjon

Vitamin A er også nødvendig for å opprettholde normale slimhinner i for eksempel øyne, tarm og lunger gjennom dannelse av slimproduserende celler. Celledelingsprosessen har å gjøre med både vekst og utvikling av kroppens celler og vitamin A er viktig for dette.

Behovet for vitamin A

Inntaksanbefalingen for vitamin A uttrykkes i retinolekvivalenter (RE), hvor retinolaktiviteten til forskjellige karotenoider er omdannet til en enhet. Anbefalt inntak av vitamin A er 900 μg retinol daglig for menn og 700 μg retinol daglig for kvinner.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.