Vitamin_D_omega-3_1280x960

Vitamin D

Vitamin D bidrar til kroppens normale muskelfunksjon og er viktig for velfungerende muskulatur gjennom livet.

D-vitaminets mange roller  

Kalsium, som utgjør mye av menneskekroppen, er den viktigste byggesteinen for skjelettet gjennom hele livet. Vitamin D bidrar til normalt opptak og bruk av kalsium, som igjen er viktig for å opprettholde normal beinstruktur og sunne tenner. Tilstrekkelig inntak av vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet, samt absorpsjonen av det viktige mineralet fosfor. I tillegg bidrar vitamin D til normal muskelfunksjon og er derfor viktig for å ha velfungerende muskulatur gjennom livet.

I Norden får vi ikke nok sollys

Når kroppen utsattes for sollys kan den produsere vitamin D, men dette er ikke alltid tilstrekkelig, spesielt i nordlige områder hvor det er lite sollys i vintermånedene. Personer med hud som er sterkt pigmentert har vanskeligere for å produsere vitamin D. Dette skyldes at dets eget pigment, melanin, konkurrerer med produksjonen av vitamin D.
 
Vitamin D er fettløselig og kan lagres i leveren vår, hvor den danner en reserve for kroppen. Hvis mangel på vitamin D oppstår, kan kroppen skille ut vitaminet fra reserven inn i blodet.

D-vitaminets rolle i celledelingsprosessen

Kroppens celledeling er grunnlaget for vekst og vevregenerering. I denne prosessen med celledeling spiller vitamin D en rolle.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.