vitaminK_1140x600.jpg

Vitamin K

Vitamin K er en av de fettløselige vitaminene som bidrar til normal blodlevring og til vedlikehold av normal beinbygning.

Vitamin K aktiverer proteiner 

Du kan dele vitamin K inn i to forskjellige grupper: vitamin K1 og vitamin K2. Vitamin K2 er spesielt viktig for å transportere kalsium til våre bein, og dermed bidrar vitamin K til vedlikehold av normale bein.
 
K-vitaminets funksjon er aktiveringen av flere forskjellige proteiner i kroppen. Aktiveringen gjør at disse proteinene kan binde kalsium. 14 forskjellige proteiner i kroppen som trenger vitamin K har blitt oppdaget, og de finnes i nyrene, beinvevet og i blodet.

Vitamin K finnes i to naturlige former

Vitamin K er det vanlige navnet på flere forbindelser, to av gruppene blant dem finnes naturlig:

K1-vitamin – fyllokinon – finnes i grønne planter som salat, kål, rosenkål, brokkoli og spinat.

K2-vitamin – menakinon – dannes av bakterier i tarmen og finnes i ulike matvarer, som egg, lever, nyre og ost. Såkalte Natto, soyabønner som har blitt gjæret – er spesielt rike på vitamin K2.

Nyfødte gis en injeksjon med vitamin K, da morsmelk inneholder lite av vitamin K.

Kroppen forvandler de forskjellige typer vitamin K til den formen som kroppene våre kan assimilere, menakinon-4.

Syntetisk K-vitamin

Noen medisiner og kosttilskudd inneholder en slags syntetisk vitamin K, menadion, dette kalles også vitamin K3. Vitamin K3, menadion, er vannløselig og kan, i motsetning til naturlig vitamin K, være giftig i større doser.

Hvordan K-vitamin tilføres

De fleste vitamin K1 finnes i vanlig kosthold. Vitamin K2, derimot, kan dannes i tarmen, men det forekommer i en del av tarmen hvor bare en liten del kan absorberes i kroppen. Derfor er tilførselen av vitamin K1 større enn tilførselen av vitamin K2 i et normalt kosthold. Vitamin K2-nivået i kroppen kan økes ved å innta mye mat med et innhold av noe av vitamin K2, som egg, lever, ost og nyre, eller Natto, den japanske fermenterte retten. Inntaket av vitamin K1 kan økes hvis du spiser mye grønne grønnsaker som brokkoli, spinat, rosenkål, salat og kål. Det kan også tilføres gjennom kosttilskudd.

Hjertet og leveren

Både hjerte og lever har evnen til å lagre vitamin K. Det som er mest lagret i leveren vår er vitamin K2. Kroppen, i motsetning til andre vitaminer som er fettløselige, har små lagre av vitamin K, og disse forbrukes raskt. Derfor trenger vi regelmessig tilførsel av vitamin K i kostholdet. 
 
Det er ingen offisielle anbefalinger for å ta vitamin K i Norge. For å bidra til normal koagulasjon trenger du sannsynligvis 1 μg/kg kroppsvekt. For å opprettholde normale bein, kan det være nødvendig med større mengder. Studier tyder på at 45 μg/dag av vitamin K2 er nok til å opprettholde normale bein.
 
Antibiotikabruk, diaré og galleblære med dårlig funksjon fører til at kroppen mister vitamin K.
 
Vitamin K bidrar til normal koagulasjon.
 
Vitamin K1 har trolig sin viktigste funksjon i leveren, hvor det raskt tas opp fra blodet og aktiverer proteiner som bidrar til normal koagulasjon.
 
Vitamin K bidrar til vedlikehold av normale bein. I beinvevet er det tre proteiner som vitamin K aktiverer:
  • Osteokalcin
  • Matrix-Gla-protein
  • Protein S
Disse proteinene er sannsynligvis viktige for skjelettet da de påvirker mineraliseringen av beinvev der mineraler som kalsium og magnesium absorberes. K-vitamin bidrar dermed til vedlikehold av normale bein. Vitamin K, sammen med vitamin D, bidrar til vedlikehold av normale bein.

Vitamin K2 finnes i ulike former

Vitamin K2 finnes i flere former, og disse absorberes av kroppen på ulike måter. Det antas at vitamin K2 med lange sidekjeder (som MK-7, MK-8 og MK-9) absorberes godt, mens det bruker lengre tid i blodet enn vitamin K1. Derfor er de lett tilgjengelige for kroppen når den trenger dem.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.