vitamins_1140x600.jpg

Vitaminer

Tretten essensielle vitaminer er kjent i dag. Ordet vitamin kommer fra det latinske ordet "vita" som betyr liv. God helse krever regelmessig inntak av vitaminer.

Ulike vitaminer er A, C, D, E, K og de åtte B-vitaminene

Vitaminene A, D, E og K er fettløselige, de andre er vannløselige. Det er et viktig skille fordi det beskriver hvordan overflødige vitaminer utskilles eller lagres. Vitaminer som er fettløselige kan lagres av kroppen i leveren og fettvev. Vitaminer som er vannløselige er vanskeligere for kroppen å lagre. Unntaket er vitamin B12, som kroppen kan lagre i leveren i over fire år.

Vitaminer må komme fra maten

Felles for alle vitaminene er at kroppen må få dem gjennom maten. Unntaket er vitamin D, som også kan produseres i huden under påvirkning av solens UV-stråler.
 
Vitaminer har forskjellig sammensetning og hvert vitamin har en spesifikk biologisk funksjon. Vitaminrik mat er for eksempel frukt og grønnsaker. En god kilde til vitamin D er fisk. Hvis anbefalte kostholdsretningslinjer følges, får du vanligvis nok av de fleste vitaminer. Hvis du ikke har et variert kosthold eller spiser lite mat, kan det hende at kosttilskudd bør tas i tillegg til maten.

Vitaminers funksjoner

Vitaminer er strukturert på forskjellige måter og har forskjellige effekter i kroppen:
 • Mange av kroppens ulike kjemiske prosesser krever vitaminer for å fungere normalt, inkludert stoffskiftet som vi trenger for at kroppen skal omdanne mat til energi. Mange av B-vitaminene, som niacin, pantotensyre, riboflavin, tiamin, vitamin B12, vitamin B6 og vitamin C, bidrar til en normal energigivende metabolisme
 • Vitamin C og E fungerer begge som antioksidanter i kroppen ved å bidra til å beskytte celler mot oksidativt stress
 • Vitamin A bidrar til å opprettholde normalt syn
 • Vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, folat, vitamin C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon
 • Vitamin K sammen med vitamin D bidrar til vedlikehold av normale bein

“Solvitaminet”

Vitamin D kalles ofte solvitaminet, fordi kroppen kan produsere vitamin D under påvirkning av solens UV-stråler. Imidlertid er denne kilden til vitamin D begrenset av sesongmessige endringer, solkrem, innendørs aktiviteter, alder, mørk hudfarge og klær.
 
Produksjonen av vitamin D gjennom huden er derfor sjelden tilstrekkelig, spesielt om vinteren, og det anbefales derfor å inkludere fet fisk regelmessig i kostholdet. Eldre personer med begrenset dagslyseksponering bør etter gjeldende retningslinjer få vitamin D-tilskudd (10 μg/dag) i tillegg til kosten, mens spedbarn bør få tilskudd med 10 μg vitamin D per dag fra fire ukers alder.
 
EU har satt en daglig tålegrense for vitamin D på 100 μg, men det kreves daglige doser på 50-100 mg før vitaminet blir giftig.
 
D-vitamin har flere dokumenterte effekter og bidrar til:
 • Normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor
  Normale kalsiumnivåer i blodet
  Opprettholde normal beinbygning
  Opprettholde normal muskelfunksjon
  Opprettholde normale tenner
  Immunsystemets normale funksjon
  Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprosessen

Vitaminer for huden

B-vitamintypene niacin og riboflavin, sammen med vitamin A, bidrar til normal hud.
 
Vitamin C fremmer normal kollagendannelse, noe som er viktig for normal hudfunksjon. Kollagen er byggematerialet i hudens bindevev, noe som er viktig for hudens struktur og styrke.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.